Založ si blog

Tie naše cesty deravé alebo zlatá stredná „cesta“!

Úprimne. V poslednom čase som sa pri šoférovaní pozastavil nad faktom, že nedávam pozor na značky ale iba na výtlky a ich obchádzanie. Viem, je to moja chyba ak prehliadnem značku a spôsobím dopravnú nehodu alebo nebodaj niečo horšie. Je to moja chyba keď prehliadnem značku lebo som ju nevidel kvôli kamiónu na pravej strane cesty a dostanem pokutu. A tiež je moja chyba keď spôsobím nehodu pretože som vošiel do neprehľadnej križovatky s obmedzenou viditeľnosťou spôsobenou prerastenými kríkmi a stromami na úrovni hranici križovatky /správca sa nestará,  lebo krík je na súkromnom pozemku/. Našťastie dávam pozor a nič zlé sa nestalo.

Na druhej strane, vo vyspelejších demokraciách sa občania súdia s verejnými správcami ciest a súkromnými vlastníkmi komunikácii, pozemkov a parkovacích plôch ak im z dôvodu zanedbania nejakej ich povinnosti  bola spôsobená škoda, alebo oni spôsobili škodu tretej osobe. Niekedy to samozrejme prechádza do extrému, keď si človek úmyselne spôsobí ujmu na zdraví a majetku so zámerom vydierať správcu/majiteľa majetku na ktorom sa to odohralo. Vyvíja tiež nátlak na mimosúdne vyrovnanie, lebo je to lacnejšie ako drahý súdny spor. „Odškodňovateľ“ má pouzatvárané rôzne drahé druhy poistení podobných incidentov.

Zlatá stredná cesta.

Vráťme sa k téme. Slováci sú skôr prvý extrém tichého trpiteľa, ktorí radšej opravia auto a dávajú pozor na výmole.  Vchádzajú pozorne do križovatiek a snažia sa predvídať cestu pred sebou. Zlatou strednou cestou je zodpovednosť správcov komunikácii sa zverený majetok, zodpovednosť vlastníkov pozemkov, parkovísk a chodníkov ich údržbu, správne označenie atď. My, vodiči a chodci naopak musíme byť aktívny pri ochrane svojich práv a nekývnuť rukou nad defektom, zlomenou nápravou alebo nami spôsobenou nehodou, ktorú sme až tak celkom nezavinili vlastnou chybou.  Inak ako súdnou cestou a tvrdým vyjednávaním to nepôjde.

Spoločným mottom zostáva zodpovednosť nás všetkých…

Pani premiérke z Horného Dolného

20.04.2011

V Hornom Dolnom sa opäť dejú veci neslýchané. Najvyšší čas o nich napísať. … takto by mohla začať aktuálna správa o dianí v Slovenskom Kocúrkove. Šéfa DR pristihnú pri prihrávaní veľkého kšeftu svojmu politickému súkmeňovcovi bez poriadnej súťaže. Premiérka vlády vyzve na jeho odstúpenie, čo možno považovať za minimum úprimnosti a priznania si [...]

Tisíc a jedna nočná mora

27.01.2011

Však už mu povedz Šeherezáda, že on je ten pravý… Myslím, že nie som jediný chlap, ktorému sa pri známej melódii nekonečného seriálu 1000 a 1na noc, zježia chlpy na chrbte. Už predstava, očakávaných nekonečných emocionálnych múk a zlého (alebo možno až príliš dobrého) napätia z čakania kedy už Šeherezáda povie „ÁNO“, ma vysiluje. Vždy myslím na [...]

Banánová republika

27.01.2011

Čo sa to zas na tom našom malom Slovensku zase deje? Jednému poslancovi NR SR prišli na to, že rozdával obecné byty, participoval na zlých rozhodnutiach pri správe majetku vodárenskej spoločnosti a konal pri zastupovaní mesta v rozpore so záujmami mesta (PKO). Druhému súčasnému poslancovi rúca svet vyjadrenie Ústavného súdu SR o neústavnosti zákonov o vyvlastňovaní [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 6089x
Priemerná čítanosť článkov: 1522x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy